Activiteiten jeugd/jongeren

Kanovereniging Wyrda heeft voor alle leeftijden vaarmogelijkheden. Ook voor de jeugd! Er zijn drie jeugdgroepen bij de vereniging: de basis-, de gevorderden- en de selectiegroep.
De basisjeugd (6-12 jaar) traint op de Woerdense wateren; afwisselend vlakwater, slalomtraining of oefenen op de Cattenbroekerplas. De basisgroep traint onder deskundige leiding op zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 15.30 uur (verzamelen 13.15 uur).

De gevorderde en selectie jeugd (13-18 jaar) heeft op zondagmorgen (9.00 uur verzamelen) om de week slalomtraining op het parcours in Alphen, of training op stromend water, en de andere week op zaterdagmiddag vlakwatertraining, training op de Cattenbroekerplas of slalomtraining op de Woerdense wateren (13.15 uur verzamelen). De selectiegroep doet ook mee aan landelijke wedstrijden.

Zie voor meer informatie over de activiteiten de vaarkalender.

Wat bieden wij de jeugd/jongeren?

Wij bieden onze jeugd/jongeren verschillende activiteiten en faciliteiten, zoals opleidingen, zwembadtrainingen, recreatieve en sportieve tochten, wedstrijden en opslagmogelijkheden voor boten. Bovendien kan iedereen die zelf nog geen boot heeft, gebruik maken van één van de verenigingskano’s. Dat blijkt voor veel nieuwkomers een prima gelegenheid om ervaring op te doen met verschillende boottypen.

Opleidingen, zwembadtrainingen

De basisgroep (6 tot ca. 12 jaar) kan onder het toeziend oog van ervaren kanoërs hun eerste ervaringen opdoen en de juiste technieken aanleren. Voor deze groep, die veelal uit beginners bestaat, wordt er opleiding in de basistechnieken gegeven, maar ook gespeeld op het water. Tevens wordt er gewerkt aan de conditie zodat je afstanden kunt varen. Er zijn een drietal brevetten, die je kunt halen als je voldoende vaardig bent. Ook in het zwembad oefen je in de winter.

Bij de gevorderden en selectie wordt er getraind in reddingstechnieken en eskimoteren. In de winter kunnen in het zwembad deze “gevorderde technieken” worden geleerd. Tijdens deze trainingen leer je (in lekker warm en schoon water, dus wees niet bang om, om te slaan!) de verschillende steuntechnieken, eskimoteren, en verschillende reddingstechnieken. Bij redelijk weer gaan wij ook op een plas oefenen. Bij voldoende beheersing van de technieken en opgebouwde conditie kan je Kanovaardigheid A en B halen.

Slalom

Onder leiding van de oud Nederlands Kampioen Ashwin Zax wordt in het seizoen, voor de oudere jeugdleden, om de week slalomtrainingen gehouden in Alphen a/d Rijn bij de kanovereniging “de Kromme Aar”. Wij doen dit in samenwerking met andere kanoverenigingen in de omgeving. Een aantal keren per jaar gaan wij naar St. Oedenrode, Hohen in Duitsland, Gennepermolen of Hardenberg om te oefenen en deel te nemen aan wedstrijden.

image_print