Singel en Meander

image_pdfimage_print

Kanotocht Woerden, 6 km

woerden

Route

De route gaat over de prachtige Singel van Woerden, een stukje over de Oude Rijn in de richting van Harmelen en door het wijkje de Meander.

De Singel om de oude binnenstad van Woerden is vroeg in de 18e eeuw aangelegd en vormde een belangrijk onderdeel van de verdedigingslinie van de stad.

Startplaats

Er zijn twee mogelijke startplekken voor de tocht (S1 en S2, zie plattegrond).

Startplek S1 ligt op een mooi plekje aan de Burgemeester H.G. van Kempensingel. Hier is geen steiger, maar een grasveldje enkele meters ten oosten van de ´Parijse` brug. De instap is goed te doen. Voordeel is dat je hier elke dag gratis kunt parkeren.

Startplek S2 is de plek waar vroeger kanovereniging Wyrda was gevestigd. Er ligt een kanosteiger langs de Prins Hendrikkade op de hoek van de Prins Bernhardlaan. Een ideale instapplaats. Nadeel is dat het parkeren alleen op zondag gratis is.

De onderstaande beschrijving gaat uit van startplek S1.

Routebeschrijving

 1. Ga vanaf de oever rechtsaf onder de ‘Parijse’ brug door. De andere kant op is een mooi stukje Singel, maar dat loopt helaas dood.
 2. Al snel kom je bij een breed stuk van de Singel. Na een paar honderd meter buigt de Singel haaks naar links en zie je een brug.
 3. Na de brug zou je direct links het haventje in kunnen varen. Met een uitstapmogelijkheid en het centrum van Woerden binnen handbereik. Als je andere plannen hebt, kan je ook naar rechts onder de ophaalbrug door de Oude Rijn opvaren richting Nieuwerbrug.
 4. De route gaat echter na de brug gewoon rechtdoor.
 5. Je blijft voorlopig de bochtige Singel volgen. Na enkele honderden meters vaar je weer een brug onderdoor. Vrij kort daarna maakt de Singel een haakse bocht naar links. Na weer een paar honderd meter zie je links de vroegere steiger van Wyrda (S2). Kort daarna begint het Defensie-eiland, waar volop wordt gebouwd. Je vaart onder de fietsbrug door die het Defensie-eiland verbindt met de andere oever.
 6. De naam Defensie-eiland dateert niet uit de tijd dat Woerden een vestingstad was, maar is ontstaan in de volksmond omdat het schiereiland meer dan een eeuw werd gebruikt door het leger. Op het Defensie-eiland bevond zich een centraal magazijn van kleding en uitrusting, een wasserij met ketelhuis en een aantal grote opslagloodsen en werkplaatsen. Eind 2005 kocht de gemeente Woerden het schiereiland aan. Het terrein is grotendeels bestemd voor woningbouw, waarbij sommige beeldbepalende gebouwen, zoals de schoorsteen en het ketelhuis zullen blijven behouden als industrieel erfgoed.
 7. Aan het eind van het Defensie-eiland zie je schuin aan de overkant een grote brug waar je onderdoor gaat. Je bent nu op de Oude Rijn, richting Harmelen.
 8. Vlak voor de brug bevindt zich aan de rechterkant een steiger. Als je uitstapt, vind je aan de overkant van de weg café Victoria. Als je een tocht van 6 km te lang vindt en het liever beperkt tot 3,5 km, kan je al op dit punt met een scherpe bocht linksaf slaan richting het begin- en eindpunt (ga verder bij punt 17).
 9. De eerste paar honderd meter van de Oude Rijn voert langs tuintjes en achtergevels van woningen en een paar (horeca)bedrijven. Zodra je weer een brug onderdoor bent, zie je links de contouren van het Brediuspark.
 10. Het Brediuspark is pas vanaf 1970 eigendom is van de gemeente Woerden. Voor die tijd was het een landgoed en eigendom van de familie Bredius, die er in 1880 een fruitteeltbedrijf startte. Het park is nu een aparte mix van grasvelden, boomgaarden, een bosje, een kinderboerderij en andere educatieve voorzieningen. Er zijn zeer ruimdenkende Woerdenaren die spreken van het Brediusbos in plaats van het Brediuspark.
 11. Als je na de brug rechts door de struiken kijkt, zie je een betrekkelijk nieuwe wijk met wat luxere woningen. De naam van deze wijk (de Meander) is niet zo verrassend als je de kaart bekijkt. De woningen worden aan zowel de noord- als aan de westkant begrensd door de hier sterk draaiende Oude Rijn.
 12. Je blijft de Rijn volgen die een scherpe bocht naar rechts maakt. Een paar honderd meter verder sla je rechtsaf onder een klein bruggetje door.
 13. Direct na het bruggetje is aan de overkant de mogelijkheid om aan te leggen langs een oplopende grasoever.
 14. De route voert naar rechts en direct weer naar links langs de huizen van De Meander.
 15. Bij een driehoekige vijver ga je rechtsaf, weer een bruggetje onderdoor.
 16. Na het volgende bruggetje ga je linksaf, de Oude Rijn weer op en vaar je terug naar de Singel.
 17. Eenmaal terug op de Singel, houd je rechts aan en vaar je richting de Sint-Bonaventura kerk en Het Kasteel.-     Nog voor het Kasteel ga je rechtsaf een laag bruggetje onderdoor.
 18. Je blijft het slingerende water volgen en net als je denkt dat het doodloopt, zie je rechts aan het eind een klein bruggetje vlakbij een watertoren.  
 19. De gemeente Woerden moest in 2012 vanwege achterstallig onderhoud noodmaatregelen nemen voor het behoud van de watertoren. Het rijksmonument is uiteindelijk in december 2012 door de gemeente verkocht aan twee ondernemers. In 2014 is het bestemmingsplan gewijzigd van waterleidingbedrijf in Wonen. Omdat het een rijksmonument is, beperkt het verbouwen zich tot de binnenkant van de watertoren. Voor die verbouwingen en restauraties zijn de ondernemers op zoek naar de juiste fondsen die dit mogelijk maken. Ze gaan ervan uit dat er een markt is voor een bijzondere woonlocatie na aanpassingen aan het gebouw. Het project heeft de naam ‘De Kroon van Woerden’ gekregen.
 20. Enkele tientallen meters verder ga je weer een bruggetje onderdoor en kom je terug op de Singel. Daar ga je rechtsaf.
 21. Al gauw komt de ‘Parijse’ brug weer in beeld en ben je terug bij het beginpunt.
Share

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.